Sprawozdanie z wycieczek z cyklu „Wakacje na rowerze” 2021 r.

Dnia 4.07.2021 odbyła się pierwsza odsłona cyklu wycieczek „Wakacje na rowerze” organizowanego przez Siedlecki Klub Turystyki Rowerowej DOKTOREK. Przepiękna, letnia pogoda zachęcała by spotkać się       i we wspólnym gronie pokręcić 50km. Pokusie uległo 28 osób, które zjawiły się tuż przed godziną 10 na wyznaczonym miejscu startu. Tuż po rozdzieleniu wody, odprawie Komandora Karola Filipowicza i pamiątkowym zdjęciu, podzieleni na grupy ruszyliśmy w stronę zabytkowego dworku w Iganiach, gdzie zrobiliśmy sobie pierwszą przerwę, zarazem by ochłonąć i posłuchać Pana Mirosława, który opowiedział o historii tego miejsca. Dalej podążając wyznaczoną trasą poprzez Dąbrówkę Niwkę, dotarliśmy do miejscowości Skórzec, by dłuższa przerwa i słodki poczęstunek pozwoliły nam zregenerować siły i ochłonąć. Czas postoju umilał nam również Mirosław Chmielewski, który opowiedział o kościele pw. Nawrócenia św. Pawła Apostoła, klasztorze ojców Marianów, Sanktuarium Świętego Krzyża, zainteresował nas wieloma ciekawostkami o rodzinie Potockich oraz św. Janie Nepomucenie. Pogoda była piękna, lecz prażące słońce dawało się we znaki i wymuszało wolniejsze tempo oraz stosowanie częstszych przerw w cieniu drzew, by schłodzić się łykiem wody. Jadąc w kierunku miejscowości Wiśniew mieliśmy więcej sposobności by jechać drogami w cieniu lasów, co umilało kręcenie kolejnych kilometrów. Dalej kierując się przez Borki – Kosiorki, Helenów, Mościbrody i Białki dojechaliśmy do miejsca w którym nastąpiło zakończenie wycieczki.
Komandor Karol Filipowicz

Na drugą wycieczkę cyklu „Wakacje na rowerze”, w niedzielę 18 lipca o godzinie 10.00, mimo niepewnej prognozy pogodowej, stawiła się na miejsce zbiórki 20-ka chętnych śmiałków, aby skorzystać z uczestnictwa w tej letniej wyprawie rowerowej. Pokonana trasa to Siedlce-Wólka Wołyniecka – Myrcha – Mościbrody – Borki Kosiorki – Borki Sołdy – Helenów – Grabianów. Głównym celem naszej rowerowej wycieczki był XIX wieczny zabytkowy zespół dworsko – parkowy w miejscowości Mościbrody.
Dzięki uprzejmości Prezes Zarządu dworku w Mościbrodach Pani Małgorzaty Borkowskiej, jednocześnie członkini i przewodniczce turystycznej Oddziału PTTK Podlasie, mogliśmy posłuchać ciekawych opowieści dotyczących historii, a także o topografii, geografii i przyrodzie tegoż pięknego miejsca.
Po krótkim odpoczynku na terenie dworku, wyruszyliśmy w dalszą podróż naszymi rowerami, przemierzając piękne okolice i spoglądając na cudowne wiejskie krajobrazy w takich miejscowościach jak Borki-Kosiorki, Borki-Sołdy czy Helenów. Finalnym punktem dzisiejszej wycieczki była miejscowość Grabianów, gdzie zakończyliśmy naszą drugą w tym roku wycieczkę z cyklu „Wakacje na rowerze”.
Komandor Cezary Mistrzuk

Na trzecią wycieczkę z tegorocznego cyklu „Wakacje na rowerze”, stawiło się około trzydziestu członków oraz sympatyków klubu DOKTOREK. Kwadrans po godzinie 10, wyruszyliśmy na trasę w dwóch kolumnach. W pierwszej kolejności odwiedziliśmy Gryczną Górę w Stoku Lackim, by po następnych prawie dziesięciu kilometrach dotrzeć do miejscowości Krzymosze, gdzie czekało na nas dwoje miejscowych, którzy chętnie podzielili się z nami swoją wiedzą o miejscowości i o parafii Krzymosze.
Dalej, jadąc polną drogą po drugiej stronie Liwca, dotarliśmy do miejsca, w którym prawie tysiąc lat temu znajdowała się osada, a które miejscowi nazywają Grodzisk. Taką też nazwę nosi klub piłkarski w Krzymoszach – LKS Grodzisk. Potem udaliśmy się w drogę powrotną, podziwiając jeszcze po drodze uroki doliny Liwca pod Wólką Leśną.

Dziękujemy za wspólne przygody, wszystkim uczestnikom tegorocznego cyklu „Wakacje na rowerze” i zapraszamy na przyszłe wycieczki organizowane przez Siedlecki Klub Turystyki Rowerowej „Doktorek”.
Komandor Radosław Wysocki

Cykl wycieczek „Wakacje na rowerze” w sezonie 2021 odbył się dzięki finansowej pomocy Miasta Siedlce za co organizatorzy i uczestnicy serdecznie dziękują.

Zapraszamy do fotorelacji w zakładce GALERIA