Sprawozdanie z wycieczek z cyklu „Wakacje na rowerze” w sezonie 2020

Pierwsza wycieczka z cyklu „Wakacje na rowerze” odbyła się 12.07.2020r. Na start stawiło się 36 osób, miłośników turystyki rowerowej, chętnych stawieniu czoła kolejnym przygodom.
Po wykonaniu wspólnego zdjęcia, wyruszyliśmy w kierunku miejscowości Przygody rozkoszując się piękną pogodą i urokliwymi krajobrazami. Po przemierzeniu kolejnych kilometrów nadszedł czas na krótki postój na skraju miejscowości Kownaciska i Krześlin, gdzie znajduje się kaplica przydrożna Św. Jana Nepomucena pochodząca z pierwszej połowy XIX wieku z figurą świętego datowaną na 1728r. Przy okazji dowiedzieliśmy się o historii tego miejsca wraz z krążącą legendą o wmurowanej czaszce w pobliskiej parafii Świętego Mikołaja w Krześlinie.

W tym miejscu napotkała jedną z uczestniczek wycieczki awaria roweru związana z łańcuchem, na szczęście po kilku minutach udało się zażegnać problem i ruszyliśmy w dalszą podróż.
Dalsza trasa to piękne malownicze tereny, wiejski klimat i zieleń dookoła nas. Następny przystanek to wieś Czołomyje i parafialny kościół pod wezwaniem Św. Szymona Słupnika i Judy Tadeusza, przy którym dowiedzieliśmy się pokrótce o historii jego powstania.
Dalej ruszyliśmy w kierunku miejscowości Mordy, aby tam posłuchać o dziejach powstania miasta, etymologii nazwy miejscowości i znajdujących się tam obiektów takich jak zabytkowy pałac z piękną historią związaną z jego użytkowaniem i kolejnymi przebudowami, kościół św. Michała Archanioła czy kolejna figura św. Jana Nepomucena.

Po przerwie trwającej pół godziny, gdzie każdy z uczestników miał chwilę czasu dla siebie, wyruszyliśmy na następny odcinek drogi i przez Stok Ruski dotarliśmy do miejscowości Pruszynek, aby przywitać się z kolejną przydrożną figurą św. Jana Nepomucena, opiekującą się tą miejscowością. Następnie przemierzając trasę choćby przez Błogoszcz znów malowniczą i pełną błogich widoków przejechaliśmy przez Żabokliki ścieżką rowerową kierując się do mety, to jest do miasta Siedlce.

Trasa liczyła ok. 50km.

Kolejna wycieczka z cyklu ‚Wakacje na rowerze” odbyła się 26.07.2020r. Na start stawiło się 38 osób gotowych na rowerową przygodę.

Najpierw odwiedziliśmy miejsce objawienia w Przygodach, gdzie najlepsza przewodniczka z Siedlec Natalia Zyśk opowiedziała nam o historii tego miejsca.

Dalej ruszyliśmy w kierunku cmentarza wojennego w miejscowości Sosna Kozółki. Aby tam dotrzeć musieliśmy pokonać bardzo trudny odcinek drogi wiodący piaskową drogą oraz częściowo lasem, co przy dzisiejszym upale dało się mocno we znaki. Tu zapaliliśmy symboliczny znicz i znów wysłuchaliśmy o historii związanej z tym miejscem.

Kolejnym punktem na mapie naszej trasy był pomnik przyrody nieożywionej – głaz w Kisielanach Żmichach, z którym, jak się okazało, wiąże się bardzo ciekawa legenda.
Dalej dotarliśmy do Niwisk, gdzie po wzbogaceniu wiedzy na temat zabytkowego zespołu dworskiego udaliśmy się na zasłużony odpoczynek.

Dalej wyruszyliśmy już w kierunku mety.

Wspólnie pokonaliśmy dziś 40km, w niebanalnym upale, przejeżdżając przez niemal wszystkie rodzaje nawierzchni dróg – od polnej drogi usłanej sypkimi piaskami, przez bruk, leśną drogę, szuter kostkę brukową po asfalt.

Trasa nie była łatwa, niemniej wszyscy, także liczna dziś młodzież, doskonale sobie poradziła.
W niedzielę 9 sierpnia 2020 roku odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku wycieczka z letniego cyklu „Wakacje na rowerze”. Na miejsce zbiórki przyjechały 23 osoby, w tym 15 klubowiczów. Po drodze dołączył jeszcze jeden uczestnik.

Za cel wycieczki wybrałyśmy zbiornik wodny w Rówce w gminie Zbuczyn. Niespełna 40-kilometrowa trasa wiodła głównie drogami asfaltowymi z niewielkimi odcinkami szutrowymi i piaskowymi. Jechaliśmy przez miejscowości: Grabianów, Białki, Mościbrody, Borki Kosiorki, Borki Sołdy, Borki Paduchy, zbiornik retencyjny Rówce, Borki Paduchy, Wiśniew, Stok Wiśniewski, Myrcha, Wólka Wołyniecka, Rakowiec, Siedlce.

Nad wodą spędziliśmy około godziny, w czasie której niektórzy uczestnicy zażyli kąpieli. Schłodzenie ciała, a przynajmniej zanurzenie nogi w wodzie, w ten upalny dzień okazało się strzałem w dziesiątkę. Po dłuższym odpoczynku ruszyliśmy w drogę powrotną.

Cykl wycieczek „Wakacje na rowerze” w sezonie 2020 odbył się dzięki finansowej pomocy Miasta Siedlce za co organizatorzy i uczestnicy serdecznie dziękują.

Opracowali: Anna Toczyska, Cezary Mistrzuk, Joanna Trętowska

Zapraszamy do relacji fotograficznej w zakładce GALERIA